Soya

Soyabønner er svært næringsrike med et høyt innhold av fullverdig protein, jern, kalsium og sunne plantestoffer. Soya er en god kilde til mange næringsstoffer, inkludert såkalt «fullverdig» protein (alle de 9 essensielle aminosyrene er til stede samtidig), fiber, omega-3-fettsyrer og kalsium. Soya er sunn mat som kan ha gunstig innvirkning på hjertet, på overgangsalder og på enkelte typer kreft. Soyaprotein bidrar ogaå til å redusere kolesterolnivå som er en risikofaktor for hjertesykdom.

En analyse av tre studier på til sammen over 200 000 mennesker viser at soya kan beskytte mot åreforkalkning, hjerteinfarkt og hjertekrampe (hjertesykdom – eller sykdom i hjertets blodårer). 

Lege Tanja Kalchenko sier:

Det er mange myter om soya og få av dem stemmer. Ingen oppsummert forskning viser at det er uheldig for kroppen på noen som helst måte å spise soya. Tvert imot inneholder soya mye som er bra for oss – protein, jern, B-vitaminer og helsefremmende plantestoffer”.

Det er bredt anerkjent av blant annet Nordisk ministerråd og Helsedirektoratet, at riktig sammensatt kosthold uten matvarer fra dyreriket er sunt, næringsmessig fullverdig og passer i alle livsfaser.

info@klimautfordringen.no