Gravid
Når du er gravid er det spesielle kostholdshensyn som må ivaretas. Dette gjelder selvfølgelig også hvis du spiser vegansk eller plantebasert. I kostholdshensynene inngår blant annet spesielle kosttilskudd. Jernbehovet øker når du er gravid. Jern finner du i grove kornprodukter, kjøtt, fisk, bønner, linser, erter, nøtter og grønne grønn- saker. Hvis du starter svangerskapet med et begrenset jernlager i kroppen, trenger du tilskudd av jern. Unødvendig mye jern bør unngås.
Ifølge Helsedirektoratet kan et godt sammensatt vegetar- og vegankosthold dekke behovet for de fleste næringsstoffene mor og barn trenger. Men uten meieriprodukter og fisk i kostholdet, bør gravide ta tilskudd av vitamin B12, jod, D-vitamin, omega-3-fettsyrer og kalsium. Plantedrikker og -yoghurt inneholder ofte kalsium og noen vitaminer, men ikke jod. Algeolje gir omega-3-fettsyrer. Kosten bør inneholde fullkornsprodukter, bønner, linser, erter, grønnsaker, frukt, bær, nøtter, frø og planteoljer.
Kilde: Helsedirektoratets brosjyre “Gode levevaner før og i svangerskapet”
“Variert og riktig sammensatt vegetarkost og vegankost kan fint dekke behovet for de fleste næringsstoffer når du er gravid, men det er behov for tilskudd av enkelte næringsstoffer.”
Kilde: Helsenorge.no: Vegetarkost for gravide
“Variert og riktig sammensatt vegetarkost og vegankost kan fint dekke behovet for de fleste næringsstoffer når du ammer, men det er behov for tilskudd av enkelte næringsstoffer.”