D-vitamin

D-vitamin dannes når solstråler treffer huden. I tillegg kan vitaminet tas opp gjennom tarmen fra mat eller tilskudd. Det finnes ingen pålitelige kilder til D-vitamin i et plantebasertkosthold, og derfor er det oftest nødvendig å ta tilskudd med D-vitamin om vinteren. Om sommeren holder det å få sol på huden.

I Norge har mange underskudd av D-vitamin. Det er vanskelig for alle, uansett kosthold, å dekke behovet kun gjennom kostholdet, og det er bare lyst nok til at vi kan få dekket behovet gjennom sollys mellom april og oktober.  

Alvorlig og langvarig mangel på vitamin D kan føre til muskelsvakhet, beinsmerter og redusert beinmineralisering, noe som øker risikoen for beinbrudd.

Anbefalt daglig inntak av D-vitamin er 10 mikrogram daglig. Det er mye debatt om hva det optimale inntaket er. Det viktigste er hvor mye D-vitamin som finnes i blodet ditt, hvor mindre enn 25 nmol/L regnes som alvorlig mangel og 25-50 nmol/L som lett mangel. Minimumsinntaket gjennom tilskudd skal være 10 mikrogram daglig. Ofte kan det være behov for høyere doser.  

Man kan kjøpe vegansk vitamin D på norske apoteker:

  • Nycoplus tilbyr vegansk D3-vitamin og vegansk omega-3 med vitamin D. 
  • Möller har også vegansk omega-3/6/9 med vitamin D. 

På helsekostbutikker kan man kjøpe:

  • Shift Supernaturlig D3, som inneholder 20 mikrogram vitamin.

Hos Veganlife kan du kjøpe: Vitashine D3 som inneholder aktivt vitamin. Sprayflasken gjør det enkelt å dosere. Fungerer utmerket til barn.
Anbefalt  dose: 1-2 sprut per dag
1 sprut: 5 ug vitamin D3 (200 IU)
2 sprut: 10 ug vitamin D3 (1000 IU)

info@klimautfordringen.no